| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
1. Ciekawie po hiszpańsku!
2. Hiszpański
3. Hiszpania...
4. Ciekawscy... ;-)
5. Ciekawie...
6. Polacy w Hiszpanii
7. Pomocnik (różności)
Moje filmiki
Moje zdjecia

CONTACTA con Una...

statystyka

czwartek, 19 czerwca 2014
Oliwki-aceitunas

Pinchos aceitunas

piątek, 06 czerwca 2014
Hiszpañski smak...

Chipirones fritos - ¡todo una delicia!

niedziela, 22 grudnia 2013
Swiąteczne hiszpañskie słodkości...

...oczywiscie pewnie wszyscy znamy...Te typowe to:

TURRONES, MAZAPANES i POLVORONES.

W tej chwili jest tego wszedzie cala masa...do wybory, gustu i koloru! Poza okresem swiatecznym...to tylko w lotniskowych sklepach mozna kupic. Ja na madryckim Barajas latem kupowlam... Stad wnioskuje, ze sa juz znane...i lubiane poza Hiszpania. ;-)

Z doswiadczenia wiem, ze LOS POLVORONES nie ciesza sie duzym powodzeniem u...cudzoziemcow.

I wydaje mi sie, ze znam powod...

 

Po odwinieciu go z opakowania...kruszy sie i sypie... No wlasnie!...

POLVO - PROCH; PYŁ

(w tym wypadku zn. dosł. ;-))

I chyba wlasnie tu jest pies pogrzebany!

Glupio mi pisac, ze do spozywania POLVORONES potrzeba INSTRUKCJI...ktorych oczywisce nie ma na opakowaniu... Ale taka prawda... Kiedys mialam radoche WIELKA...patrzac jak sobie radzily Pewne Osoby przeze mnie czestowane...

Ale dzis zdradze ta slodka tajemnice spozywania POLVORONOW... ;-)

Wiec tak...

Nie odwijamy, NIE!!! Tylko bierzemy w garsc...i sciskamy parokrotnie...tzn. zbijamy kruchy pylek w...jedna calosc..

Jak juz sie zlepilo...

...otwieramy. Dopiero teraz nasz POLVORÓN jest gotowy do konsumpcji ;-)

I...choc moze faktycznie nie wygladają w tym momencie zbyt estetycznie...są bardzo dobre! Oczywiscie samkow jest wiele...Ale wszystkie baaardzo charakterystyczne i ...wysokokaloryczne,niestety...

Podobnie zreszta jak:TURRONES i MAZAPANES...

¡BUEN APETITO!

poniedziałek, 25 listopada 2013
Jaka piekna nazwa!!!

Kiedys, kiedys...O tu => http://elcastellano.blox.pl/2011/10/Beza.html

pisalam o bezach...w Hiszpanii zwane: NUBES, SUSPIROS, MERENGUES czy MERINGUES...

A dzis...

Dzis pokaze inne...Tez dobre i nieco tansze*...I tez bezy choc...

BESOS sie nazywaja! O prosze:

 Prawda, ze sliczna nazwa?

* 1,40€ paczka 100g czyli kg 14€ ;-)

Ostatnio...prawie co tydzien kupuje...i wcinam...az wstyd sie przyznac...

No coz...Una...es GOLOSA i tyle... ;-)

piątek, 08 lutego 2013
Tortilla de patatas

Wlasnie zdalam sobie sprawe, ze nigdy nie bylo tu o normalnej, popularnej...najzwyklejszej TORTILLI DE PATATAS*.

Nadszedl czas... ;-)

To jedna z najpopularniejszych potraw w Hiszpanii...Stad sie wywodzi...i dlatego zwana:

TORTILLA ESPAÑOLA*

Wegetarianska...i praktycznie postna...ALE...wcale nie tak latwa do zrobienia!!!NIE! ;-)

Wersja podstawowa...zawiera wylacznie : ziemniaki, jajka...i olej...No i oczywiscie sol...I taka zaraz tu zrobimy... ;-)

Potrzebujemy ponadto...dobra patelnie...i... plaski talerz nieco wiekszy od patelni...(Nie jest on konieczny...Ja przewracam omleta...na pokrywce...)

Jesli mamy frytkownice zrobienie hiszpañskiej tortilli* bedzie duuuzo szybsze i latwiejsze...

Do rzeczy...

HISZPAÑSKI OMLET powstaje tak:

Obrane i pokrojone na plaskie kawalki ziemniaki "gotujemy" (TAK! GOTUJEMY!) na glebokim oleju...(moze byc slonecznikowy...)

W tym czasie...rozbijamy jajka, dokladnie i energicznie mieszamy...Solimy... ;-)

Ja po wyjeciu "ugotowanych" w oleju ziemniakow...sole tez ziemniaki...

Mieszamy ziemniaki z roztrzepanymi jajkami...i...odstawiamy na pare chwil...(np.10 min) by...dobrze sie "wymieszaly"...

Nagrzewamy patelnie...z odrobina oleju, ktory rozprowadzamy po dnie i brzegach...i na DOBRZE nagrzana wlewamy ziemniaki z jajkami...

Nie smazymy omleta...tylko go grzejemy, w sumie dusimy...i jak tylko jajko sie zetnie i omlet zacznie sie nam przesowac na patelni...

Odwracamy tortille...Najlepiej wlasnie na tym plaskim talerzu...(ja na pokrywce...bo tortilla mala... ;-) i dalej pare minut grzejemy na patelni...az uzyska zloty...kolorek...

Dalej juz...sama radosc... Kroimy...

I ... gotowe... PODAJEMY!

Ja lubie goraca i.... z majonezem...A dzis nawet szczypioreczek mialam wiec... ;-)

Po zrobieniu pierwszej...sami przekonamy sie, jakie bledy popelnilismy...albo jak mozemy ta podstawowa zupelnie wersje uzupelnic... Najpopularniejszym dodatkiem jest...CEBULA / CEBOLLA*...Ale mozna dodac w zasadzie co chcemy...od szpinaku ...po szynke... ;-)

Jemy ciepla....albo zimna... Sama...albo z jakas surowka... Droga wolna! Kiedy, jak i z czym tylko nam przyjdzie ochota!


D L A     C I E K A W S K I C H !!!

1. Najdelikatniejszy moment, to odwracanie omletu....Stad wlasnie pochodzi: DAR LA VUELTA A LA TORTILLA - dzis tu doslownie o tym bylo... ;-)

2. W Hiszpanii robi sie nawet BACATAS DE TORTILLA ESPAÑOLA... czyli wlasnie bagietka z wkladka omletowa... ;-) (osobiscie - az wstyd! - ale przyznaje, tak tortilli nigdy nie jadlam...)

3. PINCHO DE TORTILLA ESPAÑOLA...z kawalkiem chleba to chyba najczestrze drugie sniadanie w madryckich barach i kawiarenkach... Podaje sie ja tez jako RACIONES... A wieczorami w barach jako przystawke - TAPA -...wtedy kroja w kostki...takie koreczki z wykalaczkami..."na raz"...

4. Niektorzy...- jak slyszalam, robia nawet tortille w piekarniku... No niby mozna...Omijamy wtedy ten najdelikatniejszy moment...Choc mysle, ze wyjdzie ...po prostu sucha...No chyba, ze ja przykryjemy ;-) W hiszpanskich barach robi sie 5-10-15....kazdego poranka...Na patelnach, oczywiscie! Korzenie tej potrawy sa odlegle...i dawniej byla glownie dla...biednych...

*5. TORTILLA DE PATATAS/ESPAÑOLA - czyt. tortidźia (mieciutko...to dź) de patatas/española...Nawet przezyje tortija (brrrr...) Ale NIGDY TORTILLA................prosze...............

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6